Emaitzak: 29

ES EU
Elektrizitatea eta elektronika (1)
A través de éstos se hace circular un perfil de caucho que, gracias al tratamiento térmico, adquiere elasticidad y resistencia. Labe horietan kautxuzko profila zirkularazten da eta horrek tratamendu termikoari esker elastikotasuna eta erresistentzia lortzen du.

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Irudi pertsonala (1)
El parámetro que nos indica cual es la tensión idónea para el tratamiento es la sensibilidad térmica de la zona a tratar. Tratatu behar den eremuaren sentikortasun termikoak esango digu zein den tratamendurako tentsio aproposa.

Materiala: Elektroestetika

Fabrikazio mekanikoa (7)
P355Q ( (P) Acero para recipiente a presión, (335) con 335Mpa como valor mínimo del límite elástico y (Q) con una resiliencia de 27J a 20ºC tratamiento térmico de temple y revenido. P355Q ( (P) Presio-edukiontzirako altzairua, (335) 335Mpa-ko gutxieneko muga elastikoa duena, eta (Q) 27J-ko erresilientzia duena 20 ºC-ko tenperaturan, tenplatua eta iraotua.

Materiala: Mekanizazio, konformazio eta muntaia prozesuen gauzatzea

Esta última operación no deja de ser un rudimentario tratamiento térmico, que recibe el nombre de temple. Operazio hori oinarrizko tratamendu termiko bat da, eta tenplaketa deritzo.

Materiala: Mekanizazio, konformazio eta muntaia prozesuen gauzatzea

Incluso al realizar este temple se puede evitar el revenido, que es otro tratamiento térmico practicado habitualmente después del temple y que posteriormente veremos. Tenplaketa hau egiten bada, ez dago iraoketa zertan egin. Iraoketa tenplaketaren ondoren egiten den beste tratamendu termiko bat da, eta geroago aztertuko dugu.

Materiala: Mekanizazio, konformazio eta muntaia prozesuen gauzatzea

El comienzo de cualquier tratamiento térmico consistirá en elevar progresivamente la temperatura del elemento mediante un dispositivo, como por ejemplo un horno, un baño de sales, etc. Evidentemente, la temperatura de partida suele ser la que exista en el ambiente, pues la pieza se encontrará en esas condiciones; sin embargo, en la mayoría de los tratamientos se alcanzará la temperatura de austenización, lo que implicará temperaturas superiores a Ac3, Ac1, Acm, según estudiamos en el diagrama hierro – carbono. Tratamendu termikoak hasteko, elementuaren tenperatura pixkanaka igoko da gailu baten bidez; adibidez, labe batez, gatz-bainu batez, etab. Hasierako tenperatura, jakina, giro-tenperatura izaten da, pieza giro-tenperaturan egoten baita. Tratamendu gehienetan, austenizazio-tenperaturara iritsiko denez, Ac3, Ac1, Acm baino tenperatura handiagoak lortuko dira, burdina – karbono diagraman aztertu genuenaren arabera.

Materiala: Mekanizazio, konformazio eta muntaia prozesuen gauzatzea

Es un tratamiento térmico que persigue ablandar el material, homogeneizar la estructura, afinar el grano, eliminar la acritud, facilitar el mecanizado, eliminar las tensiones internas…; en definitiva diremos que el recocido “dulcificará” el material. Tratamendu termiko honen helburua da materiala biguntzea, egitura homogeneizatzea, aleak fintzea, garraztasuna ezabatzea, mekanizazioa erraztea, barne-tentsioak kentzea…. Laburbilduz, suberaketak materiala gozatu egiten du.

Materiala: Mekanizazio, konformazio eta muntaia prozesuen gauzatzea

Para realizar un tratamiento térmico de recocido partiremos de un correcto calentamiento, que no será menor a 1 hora por cada 25mm de sección, hasta conseguir que todo el material se encuentre en estado austenítico. Suberaketako tratamendu termiko bat egiteko, abiapuntua berotze egokia egitea da (ez da izango hau baino txikiagoa: ordu bat 25 mm-ko sekzioko), harik eta material guztia egoera austenitikoan egon arte.

Materiala: Mekanizazio, konformazio eta muntaia prozesuen gauzatzea

P355Q ( (P) Acero para recipiente a presión, (335) con 335Mpa como valor mínimo del límite elástico y (Q) con una resiliencia de 27J a 20ºC tratamiento térmico de temple y revenido. P355Q ( (P) Presio-edukiontzirako altzairua, (335) 335Mpa-ko gutxieneko muga elastikoa duena, eta (Q) 27J-ko erresilientzia duena 20 ºC-ko tenperaturan, tenplatua eta iraotua.

Materiala: Mekanizazio, konformazio eta muntaia prozesuen gauzatzea

Ostalaritza eta turismoa (6)
Es un tratamiento térmico más agresivo porque tiene como objetivo la destrucción total de todos los microorganismos presentes en el alimento tratado. Se lleva a cabo a temperaturas elevadas, superiores a 100 ºC (entre 115 y 127 ºC). Tratamendu termiko bortitzagoa da, oso tenperatura altuak erabiltzen baitira, +100 ºC-tik gorakoak (+115 ºC-tik +127 ºC-ra artekoak). Horren helburua da elikagaietan egon daitezkeen mikroorganismo guztiak erabat suntsitzea.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

Sin embargo, pese a ser un tratamiento térmico suave, elimina los microorganismos patógenos y reduce los microorganismos alterantes. Tratamendu termiko leuna izanik ere, mikroorganismo patogenoak deuseztatzen ditu, eta mikroorganismo alteratzaileak murrizten.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

Cuando un tratamiento térmico más elevado dañe el producto, por ejemplo con la leche, las anchoas en semiconserva o el jamón cocido. Tratamendu termikoa tenperatura altuagoan egiteak produktua kaltetzen badu; adibidez, esnea, antxoa erdikontserban edo urdaiazpiko egosia.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

Durante la cocción y pasteurización se destruyen algunos microorganismos sensibles al calor y el almacenamiento a baja temperatura inhibe el desarrollo de las esporas que han sobrevivido al tratamiento térmico. Egosketa- eta pasteurizazio-prozesuan, beroak mikroorganismo batzuk suntsitzea eragiten du, eta gero, tenperatura baxuan biltegiratuz, tratamendu termikoaren ondoren bizirik iraun duten esporen garapena eragozten da.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

A diferencia de la pasteurización, la esterilización es un tratamiento térmico más agresivo porque tiene como objetivo la destrucción total de todos los microorganismos presentes en el alimento tratado. Se lleva a cabo a temperaturas elevadas, superiores a +100 ºC (entre +115 y +127 ºC). Esterilizazioa pasteurizazioa baino tratamendu termiko bortitzagoa da, oso tenperatura altuak erabiltzen baitira, +100 ºC-tik gorakoak (+115ºC-tik +127 ºC-ra artekoak). Horren helburua da elikagaietan egon daitezkeen mikroorganismo guztiak erabat suntsitzea.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

Es una buena solución al reducirse el tiempo de tratamiento térmico y aumentar la capacidad de producción, con respecto a los dos anteriores. Bitarteko egokia da, tratamendu termikoaren denbora laburragoa baita aurreko bietan baino, eta ekoizpen-ahalmena, handiagoa.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx